By continuing to use our website, you accept our use of cookies to improve your user experience. learn more OK
НАЧАЛО / Речник

Речник

Потърсете точните определения за понятията, използвани в сайта

Алерген
Вещество от протеиново естество, принадлежащо на околната среда и следствие от алергична реакция. Навлизането на алерген (от животински, растителен или химичен произход) в организма води до различни патологични прояви ( астма, уртикария, екзема... ). Понякога алергенът се състои от няколко вещества.
Атопичен дерматит
Или атопична екзема. Екземата е наричана „конституционна“ заради превръщането й в основание за наследственост и алергия. Екземата се появява при пеленачетата върху бузите, гънките на лактите и на колената, изразена в сълзене, лющене и силен сърбеж, с риск от супер инфекция. Така че атопичният дерматит е алергичен механизъм с много силна реакция, която засяга кожата и лигавиците.
Бактериални инфекции
Инфекции, свързани с развитието на бактерии.
Гъбични инфекции
Инфекции, свързани с развитието на гъбички или микроскопични дрожди.
Дерма
Поддържаща тъкан, разположена между епидермиса и хиподермиса.
Дерматит
Възпаление на кожата
Дерматоза
Основно наименование на всички възпаления и аномалии на кожата.
Ексципиент - помощно средство
Ексципиентът е поддръжка на активните агенти. Според състава си, той е способен да модифицира навлизането на активното вещество в кожата. Някои ексцепиенти благоприятстват само повърхностното действие, други позволяват преминаването през роговия слой, трети насочват активния агент към дермата.
Епидермис
Най-горният слой на кожата.
Епидермисът е съставен от три популации клетки: кератиноцити (които произвеждат кератин, отговорен за твърдостта), меланоцити (които произвеждат меланин, отговорен за оцветяването) и клетките на Лангерханс. Всички те са в симбиоза, за да изградят един забележителен защитен апарат.
Еритема
Това е кожен обрив, характерен със зачервяване, което изчезва при натиск с пръст, и се появява отново при махане на пръста. Обичайни причини – морбили, розеола, уртикария, лупус, слънчева агресия...
Левкорея
Белезникаво, бяло-жълтеникаво вагинално течение. То може да е знак за инфекция.
Менопауза
Физиологичен етап, който показва края на плодовитостта. Терминът “менопауза”включва основно прогресивното намаляване на активността на яйчниците до нейното абсолютно спиране. Етимологично, менопауза означава край на менструацията. Тя се изразява в повечето от случаите с пристъпи на топлина, изпотяване, вагинална сухота, чупливост на костната тъкан.
Повърхностно – активно вещество
Основно използвани като измиващи агенти.
С молекула с двоен поляритет. „Главата“, имаща силен афинитет към водата, и “Опашката”, имаща силен афинитет към маслото. Семейството на повърхностно-активните вещества е много разнообразно.
Пора
Отвор на потна жлеза.
Пруритус
Сърбеж. Усещане върху кожата, което предизвиква чесане.
Сапун
Сапунът е съставен от соли на мастни киселини, резултат от действието на силна основа (натрий или калий) върху мазнина( триглицериди).
Сапуните са повече или по-малко твърди. Използваните мазнини са от животински
(лой) или растителен (олио от маслина, от палма, от палмови ядки, ...) произход.
Синдет
Това е синтетичен детергент, създаден от американците по време на Втората Световна Война, за разпенване на морската вода. Това са тоалетни продукти без сапун. Могат да бъдат течни или твърди.
Хидролипиден филм
Защитен филм, който покрива епидермиса. Съставен е от смес от пот и себум.
Хипоалергенен
Продукт, който е формулиран за намаляване риска от алергия.
Хипоалергенността се доказва и гарантира с провеждане на клинични тестове.
Хиподерма
Така нареченото подкожие, представляващо енергиен резерв( мастни клетки - адипоцити). С различна дебелина в различните части на тялото. Със защитна и термоизолационна функция.
pH алкално/ pH неутрално
Ph- показател, съответстващ на степента на киселинност или алкалност. pH определя количеството йони, представени върху скала от 1 до 14. pH е неутрално при стойност от 7. pH е киселинно при стойности от 1 до 7, и алкално от 7 до 14. pH на кожата е със стойност до 6.5, на лигавиците – до 5.5.
Екзема
Екзема, от гръцката етимология, означава „излизане, кипене“, обхваща голям диапазон състояния: атопичен дерматит, контактен дерматит/ алергичен или иритативен/ и фотодерматит.
Характеризира се с червени и сухи плаки. В тежки форми: влажни червени плаки и корички. В хронична форма: удебеляване на кожата, сухи сквами и набраздявания.
Лигавица
Обвивка на голяма част от вътрешните органи. Тя е слизеста на пипане, откъдето произлиза името й. Съдържа жлези, позволяващи секретирането на слуз.
Подхранващ сапун “surgras”
Подхранващите сапуни са обогатени с подхранващи съставки ( ланолин, масло от нежен бадем...) и съдържат определено количество глицерин и нетрансформирани глицериди. Защитават кожата.
Противогъбично действие
Което разрушава микроскопичните гъбички, отговорни, заедно с други причинители за микозите.
Защита на чувствителната кожа