By continuing to use our website, you accept our use of cookies to improve your user experience. learn more OK
НАЧАЛО / Нашите съвети / ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ
дерматология
ТРЯБВА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ СПЕЦИАЛИЗИРАН ПРОДУКТ ЗА КЪПАНЕ НА МОЕТО БЕБЕ ?
Кожата на бебето ви е различна от тази на възрастния човек. Така че е важно да къпете бебето със специализиран продукт, който да е:
- С много нежна измиваща база
- С лек парфюм
- Без оцветители
- С подхранващи вещества, които ще позволят да защитите кожата на вашето бебе.
Освен това, специализираните продукти са с доказана висока толерантност към кожата на бебето ви. Тоест, вие можете да ги използвате с пълна сигурност.
КАК ДЕЙСТВАТ ПОДХРАНВАЩИТЕ ВЕЩЕСТВА ?
Принцип:
Rogé Cavaillès, експерт в хигиената за тяло, непрестанно създава нови разработки, за да уважи и да защити деликатната и чувствителна кожа на цялото семейство, запазвайки принципа на позната формула: добавяне на адаптирани подхранващи вещества “surgras”.
По естествен начин нашата кожа притежава на повърхността си защитен филм, наречен хидролипиден филм.  Този естествен филм защитава кожата по много начини:
Участва в образуването на кожна бариера, защитавайки ни от външни агресии.
Поддържа хидратацията и еластичността на кожата, предотвратявайки изпаряването на водата, съдържаща се в кожата.
Воюва срещу микробните инфекции, защитавайки благотворната кожна флора.

Ефикасност на подхранващите вещества
Варовиковата вода, използването на твърде агресивни тоалетни продукти, климатичните промени или третирането, водещо до изсушаване, могат да променят този хидролипиден филм. Тогава кожата не изпълнява ролята си на защитна бариера: тя се дехидратира, става суха и губи еластичността си.

Подхранващите вещества имат особен афинитет към кожата, който им позволява да не бъдат премахнати при изплакване, и така да формират върху кожата защитен филм.


Ползите за чувствителната кожа:
Подсилена естествена защита срещу външните агресии
Оптимална хидратация
Моментален конфорт: кожата не се изсушава и остава еластична и мека.
ТРЯБВА ЛИ НЕПРЕМЕННО ДА ПОЛЗВАМЕ ПРОДУКТ ЗА ХИГИЕНА, ИЛИ САМО ВОДАТА Е ДОСТАТЪЧНА ?
Замърсяванията, които попадат върху кожата, са от химична гледна точка, по-близки до мазнината, отколкото до водата. Така че само водата не е достатъчна. Продуктите за хигиена са способни да „откачат“  частиците замърсявания от кожата и да насърчат премахването им от водата при изплакване.
КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ САПУН И СИНДЕТ ?

„Синдет“ или „дерматологичен сапун“, е сапун без сапун, съставен основно от повърхностноактивни синтетични меки вещества. Използването му е съсредоточено върху лицето или тялото, тъй като сапунът е зле понасян, или в случаите на  дерматологична необходимост.

Сапуните се получават при реакция на „сапунификация“ на базата на смесване на мастни тела (триглицериди на мастни киселини) и силна основа. Те са по-скоро почистващи препарати. Подхранващите сапуни”surgras” са обогатени с ланолин, масло от нежен бадем и глицерин, за да възстановят хидролипидния филм.
СЪСТАВКИТЕ НА ПРОДУКТИ ЗА ХИГИЕНА – ИМА ЛИ РИСК ЗА КОЖАТА ?

Рисковете за кожата могат да бъдат два типа:

- Реакция – възпаление

Тези реакции се срещат, когато продуктите съдържат агресивни повърхностно-активни вещества, увреждащи хидролипидния филм. Ето защо е необходимо да се предотврати този вид раздразване, като се използват адаптирани тоалетни продукти, за предпочитане – подхранващи.

От друга страна, един до два душа ежедневно са напълно достатъчни. Твърде честото миене нарушава равновесието на защитната кожна флора.

- Алергична реакция
Като при всеки продукт, приложен върху кожата, може да се получи алергична реакция. Така че е важно, докато се подбере подходящ продукт, да се избягва прилагането на познатите съставки, които алергизират ( като някои парфюми, консерванти или оцветители) и да се гарантира, че са на лице клинични тестове, за да се  гарантира хипоалергенност.
КОИ СЪСТАВКИ АЛЕРГИЗИРАТ КОЖАТА ?

Основните съставки, които водят до алергия на кожата са:

- Някои повърхностно-активни вещества или измиващи агенти: наистина, от гледна точка на техния двоен поляритет, те могат да денатурират хидролипидния филм. Без защита, кожата става по-чувствителна към агресии. Подхранващите вещества, съдържащи се в някои хигиенни продукти, възстановяват увредения, денатуриран хидролипиден филм.
-Парфюми, оцветители, консерванти и някои помощни средства могат също да предизвикат реакции или на възпаление, или на алергия. Загрижени за парфюмите, ние създаваме нашите продукти, използвайки специално подбрани парфюми, за да ограничим риска от непоносимост.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА ?
Суха, нормална или мазна, чувствителната кожа е кожа, която е физиологично или механично по-крехка. Така че тя е лесно раздразнима: нейният праг на реактивност към външен дразнител е понижен.
гинекология
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВУЛВО-ВАГИНАЛНАТА ФЛОРА ?
Вулво-вагиналната флора е екосистема, която трябва да се защитава. Тази флора е съвкупност от защитни микроорганизми. Когато всичко е наред, всички тези защитни бактерии живеят в хармония. Фактически, от раждането на всяко момиче, вагината му е обхваната от благоприятна бактериална флора. В пубертета, вагиналната секреция се увеличава и флората се променя, за да стане женска. Най-важната бактерия е bacille de Doderlein, която наричаме още лактобацил.
ЗАЩО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАМЕ ЗА ВУЛВО-ВАГИНАЛНАТА ФЛОРА ПО ВРЕМЕ НА ЕЖЕДНЕВНАТА СИ ХИГИЕНА ?
Бацилът на Doderlein ( или Лактобацил) има способността да отделя някои вещества, които защитават от инфекции: водороден пероксид ( H2O2) и млечна киселина. Тези две вещества предотвратяват разпространението на патогенни дрожди. Позволяват да се поддържа степента на киселинност във вагината: прието е pH между 3.8 и 4.5. Ако по някаква причина ( прием на антибиотици или неправилна хигиена например), bacille de Doderlein са увредени или са в недостатъчно количество, другите микроорганизми на вагината се развиват и я нарушават равновесно, предизвиквайки инфекция. За да бъде защитена тази крехка екосистема, превенцията е интимен тоалет с адаптиран продукт (нежна измиваща база без сапун и с физиологично pH).
ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАМ СПЕЦИФИЧЕН ПРОДУКТ ЗА ИНТИМНА ХИГИЕНА ?
За да се съобразявате с вулво-вагиналната флора, трябва да поддържате pH с определена киселинност ( pH 5.5). Така че е важно да се използват продукти, имащи физиологично pH, за да се позволи на лактобацилите (или bacille de Doderlein) да се развиват добре и да се предотврати разпространението на патогенните дрожди. От друга страна, важно е да се използва продукт с мека измиваща база, неагресивен към лигавицата и за предпочитане – хипоалергенен. 
В ПЕРИОД НА ЦИКЪЛ НА КОЛКО ЧАСА ЗАЩИТА МОГА ДА РАЗЧИТАМ ?
Един-единствен принцип е важно да се спазва: да се избягва продължителното навлажняване (мацерация)! Дали ще предпочетете тампони или превръзки, при всички случаи не трябва да ги задържате повече от 4 часа. Ако стоят по-дълго време,  кръвта, секрецията... всичко се превръща в смес от телесни култури и благоприятства разпространението на бактерия, наречена Gardnerella
ПРИ РАЗДРАЗНЕНИЯ ТРЯБВА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ СПЕЦИФИЧЕН ПРОДУКТ ЗА ИНТИМНА ХИГИЕНА ?
Да, препоръчително е да използвате интимен хигиенен продукт, имащ нежна измиваща база и съдържащ успокояващи съставки, облекчаващи раздразнението. В този период избягвайте локалното използване на парфюм (парфюмирани тоалетни кърпички, интимен дезодорант или тоалетна вода), които могат да увеличат раздразнението.
КАКВИ СА ПРОСТИТЕ ХИГИЕННИ ПРАВИЛА, ЗА ДА ИЗБЕГНЕТЕ РАЗДРАЗНЕНИЕТО, ВЪЗПАЛЕНИЕТО И СЪРБЕЖА ?
Избягвайте тесните дрехи в областта между краката и пластифицираното бельо, които увеличават мацерацията.
- Предпочетете памучното бельо пред синтетичното.
- Сменяйте ежедневно бельото си.
- Не раздразвайте лигавицата си с неадаптиран хигиенен продукт.
- Ако сте чувствителни към възпаления или сърбежи на вулвата, помислете за смяна на перилния препарат, който използвате за бельото си, с хипоалергичен такъв.
- Избягвайте локалното ползване на парфюм ( парфюмирана тоалетна хартия, интимен дезодорант и тоалетна вода), неадаптиран и вероятно възпаляващ кожата и лигавицата ви.
КОЛКО ПЪТИ ДНЕВНО ТРЯБВА ДА ПРАВЯ ИНТИМЕН ТОАЛЕТ ?
Прекомерната интимна хигиена, с неадаптиран продукт отслабва и раздразва лигавицата. Вулво-вагиналната флора се променя и не осигурява защитната роля, позволявайки  да се развият някои микроби, както и локални болезнени възпаления. За да защитите естественото равновесие на флората си, един или два интимни тоалета на ден са напълно достатъчни.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МИКОЗАТА ?
Микозата е пролиферация на гъбички, които се развиват. Най-често те са от семейството на дрождите. Тъй като Вашата вагина подслонява всякакви видове защитни бактерии, тя приема с тях и гъбичките. Ако броят им нарасне анормално, това вече е микоза с нейната комбинация от сърбеж, парене и бяло течение. Една микоза не е страшна по същество. Но тя вероятно ще наруши ежедневието Ви!
ЗАЩО СТРАДАМЕ ОТ МИКОЗА ?
Най-често гъбичката-причинител е Candida Albicans. Ето защо наричаме микозата и Кандида. Тук става дума за равновесие или за нарушаването му във вагиналната екосистема. Достатъчно е антибиотично лечение, третиране с неадаптиран хигиенен продукт или понякога неконтролиран диабет и гъбичките се развиват. 70 % от кандидозите или микозите се дължат на външни причини: липса на равновесие на вагиналната флора.
ИМАМ МИКОЗА, КАКВО ДА НАПРАВЯ ?
Ако страдате от микоза, консултирайте се с лекар. Успоредно, перете бельото си на 60 градуса, гъбичките няма да устоят! Използвайте също специфичен интимен хигиенен продукт с алкално pH, който ще помогне да се успокоят раздразненията и сърбежите, предизвикани от микозата.
Защита на чувствителната кожа